Od 7 do 77 godina

Svi sviraju tamburu, nekima nije 'sjela' teorija, ali imaju veliku volju

tamburica
Dominik Grgurić/PIxsell
11.01.2013.
u 12:30

Voditelj je prof. Mihajlo Šepa, koji kaže da su ciljano išli na sve dobne skupine da bi ih naučili kako se sluša i svira taj poznati instrument

Počeo sam svirati tamburu davne 1956. godine u tadašnjem KUD-u “Mladi radnik”. Bilo nas je dvadesetak. Svirali smo i družili se. Međutim, zbog posla i obitelji svatko je otišao na svoju stranu. Nakon toliko godina sada sam ponovno uzeo tamburu u ruke. Treba mi i prakse i teorije – kaže karlovački umirovljenik Ljudevit Mejaški.

Poziv i građanima

 Jedan je od članova novooformljenog orkestra karlovačke Matice umirovaljenika. Dosad su odradili četiri javna nastupa. Sada su došli obnoviti znanje. Sve će to svladati na besplatnom tečaju i seminaru tamburice u organizaciji Karlovačkog tamburaškog orkestra.

Okupilo se šezdesetak polaznika doslovno od 7 do 77 godina. Među njima je i 12-godišnji Tvrtko Ivanić. Iako svira već dvije i pol godine usavršava znanje. Želio je svirati gitaru, ali se ipak odlučio za tamburu. Po prvi puta pozvani su svi, ne samo članovi orkestara i KUD-ova. Fra Juro Stipić iz Gornjeg Viduševca malo zna note, a nakon poduke u Karlovcu, vjeruje da će i zasvirati.

 Podučavat će i dalje

 – Ciljano smo išli na sve dobne skupine da bismo ih naučili kako se sluša i svira taj instrument. Nekima možda nije ‘sjeo’ dio u kojem se učila teorija, ali to je vrlo važno. Moraju znati note, to je osnova i bez toga nema dalje.

Ovakva vrsta glazbenog odgoja u školama se izgubila. Mladi više ne znaju što su note, a moramo imati širinu da bismo popunili naše KUD-ove. Redovito održavo ovakve seminare i tečajeve. Imamo znanje, mogućnosti volje da to radimo i u buduće, bez obzira na opstrukcije onih, koji bi zajedno s nama trebali organizirati ovakve radionice – napominje prof. Mihajlo Šepa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije